fot. Altro
W 2011 roku wystawiono niemal 25 000 mandatów związanych z uchybieniami dotyczącymi produkcji, przechowywania lub transportu żywności. Jest to niepokojące, zwłaszcza w okresie wakacji, kiedy liczba zatruć pokarmowych dramatycznie wzrasta. Przyczyną są najczęściej niemyte ręce, błędy w przechowywaniu żywności oraz nieprzestrzeganie zasad higieny w pomieszczeniach, gdzie żywność jest przygotowywana.
Jest to szczególnie ważne w miejscach wypoczynku, gdzie w kuchniach przygotowuje się posiłki dla kilkudziesięciu, a nawet kilkuset osób, w tym małych dzieci i osób starszych, dla których zatrucia pokarmowe mogą być szczególnie niebezpieczne.
Czyste ręce
Człowiek, który nie myje regularnie rąk, może mieć na 1cm2 skóry nawet miliard bakterii. Dla zdrowego człowieka nie są one zagrożeniem. Jednak wystarczy niewielkie osłabienie układu odpornościowego by gronkowce, paciorkowce lub pałeczki jelitowe stały się chorobotwórcze. Dlatego czyste ręce to podstawa w profilaktyce zakażań pokarmowych. Osoby, które przygotowują posiłki, powinny zwracać na ten aspekt szczególną uwagę. Ale to samo tyczy się również osób, które spożywają posiłki. Na wakacjach często pozwalamy sobie na trochę tzw. luzu i zapominamy o podstawach higieny, które mogą uchronić nas przed nieprzyjemną wizytą w szpitalu.
Świeże jedzenie
Oprócz czystych rąk równie ważny jest sposób transportu oraz przetrzymywania żywności. W tej kwestii kluczową rolę odgrywają właściciele punktów gastronomicznych. To oni powinni zadbać by wszystkie produkty były przechowywane we właściwych temperaturach i miały odpowiednią datę przydatności do spożycia. My konsumenci, możemy jedynie kierować się naszymi zmysłami. Jeżeli smak i lub zapach posiłku budzi jakiekolwiek wątpliwości, lepiej nie ryzykować. Dodatkowo latem lepiej unikać potraw z surowego mięsa i jaj.
Czystość to podstawa
Wymagania higieniczne wobec podłóg, ścian i sufitów pomieszczeń, w których przygotowuje się żywność, są niezwykle wysokie. A jednak, mimo ostrych przepisów stojących na straży zdrowia publicznego, statystyki pokazują odmienną rzeczywistość. Według Światowej Organizacji Zdrowia, do 30% populacji wszystkich krajów, co roku doświadcza zatrucia pokarmowego. Jako jedną z pięciu głównych przyczyn podaje się brak odpowiedniej higieny w kuchni. Dobór powierzchni użytkowych w pomieszczeniach gastronomicznych staje się zatem kluczową sprawą.
W kuchniach profesjonalnych kluczowe jest regularne mycie oraz dezynfekcja. Wyzwaniem są wszelkie zakamarki, narożniki oraz fugi, w których gromadzą się resztki pożywienia, i które stają się doskonałą pożywką dla rozwoju bakterii. Wyposażając kuchnie warto więc zwrócić uwagę z jakich materiałów wykonane będą podłogi, ściany i blaty. Walory estetyczne są ważne, ale łatwość w utrzymaniu higienicznej czystości powinna być kluczowa – mówi Piotr Kasiura, Manager ds. Rozwoju w firmie Altro, producenta bezpiecznych podłóg.
Nam, jako konsumentom, pozostaje kierować się zdrowym rozsądkiem. Jeżeli odwiedzana przez nas restauracja, bar czy stołówka nie są najczystsze to z całą pewnością w kuchni, gdzie przygotowuje się posiłki nie jest lepiej. Takie miejsca lepiej omijać w trosce o swoje zdrowie.
Źródło: PR
fot. Altro
Jan Zdrowotny, jest naszym specjalistą od różnych informacji medycznych, jest postacią wybitną w swojej dziedzinie. Jego głęboka wiedza i doświadczenie w medycynie czynią go cenionym ekspertem, zarówno wśród pacjentów, jak i kolegów z branży. Zdrowotny jest znany z umiejętności przekazywania skomplikowanych informacji medycznych w sposób zrozumiały dla szerokiej publiczności, co przyczynia się do lepszego zrozumienia i świadomości zdrowotnej w społeczeństwie. Jego praca ma istotny wpływ na poprawę jakości opieki zdrowotnej oraz edukację pacjentów w zakresie różnych zagadnień medycznych.