Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze rozmawiamy ze specjalistą dietetykiem współpracującym z firmą Good Food – Małgorzatą Zdrojewską.
Dla większości osób, które interesują się zdrowym odżywianiem, błonnik wciąż pozostaje zagadką. Jak najprościej wytłumaczyć, czym właściwie jest?
‒ Błonnik pokarmowy to zespół substancji (roślinnych wielocukrów oraz lignin), które są oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Substancje te pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Błonnik potocznie nazywany jest także włóknem pokarmowym.
Jakie, w takim razie są jego najważniejsze składniki?
‒ Są to elementy roślinne nie trawione oraz nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Wśród nich należy wymienić: celulozę, ligniny, hemiceleuzy oraz pektyny. Wszystkie te substancje są ważne i pomagają w zdrowej pracy naszego organizmu.
Najbardziej znaną właściwością błonnika jest jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co dokładnie dobrego robi on dla naszego zdrowia?
‒ Po pierwsze normalizuje pracę jelit, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach. Ułatwia regularne wypróżnianie. Wiąże także kwasy żółciowe w jelitach i obniża tym samym poziom cholesterolu. Błonnik pomaga zapobiegać miażdżycy. Dieta osób z problemami cukrzycowymi powinna być bogata we włókno pokarmowe, ponieważ opóźnia ono wchłanianie glukozy.
Wciąż jednak nie wymieniliśmy najważniejszego działania błonnika dla wszystkich tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.
‒ To prawda. Składnik ten stał się ostatnio bardzo popularny dzięki swoim właściwościom wspomagającym odchudzanie. Z jednej strony doskonale przyspiesza przemianę materii i zwiększa pracę jelit. Z drugiej zwiększając objętość pokarmu, hamuje uczucie głodu. Warto wspomnieć, że wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn i metali ciężkich. Właśnie dlatego warto myśleć cały czas o tym co jemy, zadbać o to oby nasza dieta była bogata we włókno pokarmowe nie tylko w momencie, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów.
Zdrowe odżywianie kojarzy się najczęściej z dużą dawką spożywanych warzyw i owoców. Czy aby uzupełnić naszą dietę w tzw. włókno pokarmowe powinniśmy kierować się tą samą zasadą?
‒ Tak, do długiej i bogatej listy składników zawartych w warzywach i owocach zalicza się błonnik. Najlepiej jeśli jemy je w surowej postaci i ze skórką, ponieważ tam znajdziemy go najwięcej. Równie bogatym głównym źródłem błonnika są produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż czy muesli. Obecnie w sklepach można znaleźć również wiele artykułów wzbogaconych w błonnik, dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych suplementów diety.
Good Food S.A. pochodzi z Poznania, zajmuje się produkcją żywności w segmencie przekąsek i pieczywa. Najpopularniejszą grupę produktową stanowią w nim wafle ryżowe. Firma uważana jest za jednego z prekursorów trendu zdrowego stylu odżywiania w Polsce i lidera jakościowego na rynku. Australijska technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły Spółce bardzo szybko zaistnieć na rynku i odnieść sukces. GOOD FOOD jest obecnie największym w Polsce i jednym z największych na świecie producentów pieczywa ryżowego. Produkty Spółki sprzedawane są m.in. w Danii, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Litwie oraz Australii.
Good Food S.A. otrzymała w tym roku Złoty Laur Konsumenta w kategorii wafli ryżowych oraz srebrny Laur Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku dla wafelków Milutkie.
Good Food S.A., Skórzewo, ul. Skórzewska 21, 60-185 Poznań, www.goodfood.pl.
Źródło: PR
Jan Zdrowotny, jest naszym specjalistą od różnych informacji medycznych, jest postacią wybitną w swojej dziedzinie. Jego głęboka wiedza i doświadczenie w medycynie czynią go cenionym ekspertem, zarówno wśród pacjentów, jak i kolegów z branży. Zdrowotny jest znany z umiejętności przekazywania skomplikowanych informacji medycznych w sposób zrozumiały dla szerokiej publiczności, co przyczynia się do lepszego zrozumienia i świadomości zdrowotnej w społeczeństwie. Jego praca ma istotny wpływ na poprawę jakości opieki zdrowotnej oraz edukację pacjentów w zakresie różnych zagadnień medycznych.