Rodzice codziennie dbają o to, żeby dostarczyć dziecku odpowiednią porcję składników odżywczych, aby mogło rozwijać się w jak najwłaściwszy sposób. Jednak co, jeśli organizm naszego dziecka nie przyswaja składnika, który jest powszechny w produktach spożywczych?
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Jest on znakomitym nośnikiem aromatów i przypraw, przez co bardzo chętnie korzystają z niego producenci produktów przetworzonych oraz piekarze. Spotkać go można praktycznie w każdym rodzaju żywności spożywczej.
Celiakia to schorzenie układu trawienia, charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencji prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz wiele innych. Pierwsze niepokojące oznaki celiaki można zaobserwować u dziecka już po pierwszym roku życia. Choruje na nią co setna osoba i jest najostrzejszą formą nietolerowania glutenu, choć niestety nie jedyną. Zarówno u dzieci jak i osób dorosłych może wystąpić alergia na gluten, której objawy są mniej intensywne, lecz równie nieprzyjemne, co w przypadku celiaki. U dzieci najczęściej są to kolki, wzdęcia oraz biegunka.
Dieta bezglutenowa
W obu przypadkach konieczne jest, aby chory dostosował się do zaleceń diety bezglutenowej. Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie pokarmów, które w swoim składzie zawierają przetwory ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, i zastąpienie je ziarnami gryki, ryżu, kukurydzy, prosa, a także produktami na bazie mączki ziemniaczanej. Specjaliści są zgodni, że dieta ta jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na najważniejsze składniki odżywcze.
,,Produkty stosowane w diecie bezglutenowej są w stanie w sposób pełny i kompleksowy dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych mu w każdej fazie rozwoju. Dodatkowo, dieta ta nadaje się do stosowania przez osoby zdrowe, dzięki czemu ułożenie domowego jadłospisu nie stanowi problemu” – mówi Agnieszka Stachlewska, product manager pasztetu Smyka, produktu bezglutenowego.
Nawyki wyniesione z domu
Wielu rodziców na początku może mieć sporo problemów z dostosowaniem się do diety swoich dzieci, jednak z czasem przygotowywanie posiłków pozbawionych glutenu stanie się dla nich czymś zupełnie normalnym. Dużym ułatwieniem jest fakt, że dieta bezglutenowa pozwala na stosowanie wielu produktów, które na co dzień spożywają osoby zdrowe m.in. mięsa, ryb, warzyw i owoców, jajek, mleka i jego przetworów, tłuszczy roślinnych. Nie ma także konieczności rezygnowania z pieczywa pod warunkiem, że przy jego produkcji stosowana jest mąka otrzymana z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago. Pieczywo takie bez problemu możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, których na szczęście coraz więcej pojawia się na naszym rynku.
Źródło: PR
Jan Zdrowotny, jest naszym specjalistą od różnych informacji medycznych, jest postacią wybitną w swojej dziedzinie. Jego głęboka wiedza i doświadczenie w medycynie czynią go cenionym ekspertem, zarówno wśród pacjentów, jak i kolegów z branży. Zdrowotny jest znany z umiejętności przekazywania skomplikowanych informacji medycznych w sposób zrozumiały dla szerokiej publiczności, co przyczynia się do lepszego zrozumienia i świadomości zdrowotnej w społeczeństwie. Jego praca ma istotny wpływ na poprawę jakości opieki zdrowotnej oraz edukację pacjentów w zakresie różnych zagadnień medycznych.