Co jeść, aby zajść w ciążę?

Większość kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że, aby zajść w ciąże należy się zdrowo odżywiać, ale czy istnieje szereg produktów spożywczych, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę?

Okazuje się, że dieta ma całkiem spory wpływ na to, czy kobieta zajdzie w ciążę czy też nie. Przede wszystkim warto zrezygnować z alkoholu, dużej ilości słodyczy oraz oczywiście z palenia papierosów, a w szczególności warto także:

  1. Zrezygnuj z dużej ilości kofeiny. Niektórzy specjaliści mówią, że 2 – 3 filiżanki kawy nie mogą mieć decydującego wpływu na ciążę, jednak inni podkreślają, że kofeina obkurczając naczynia krwionośne i spowalniając wskutek tego przepływ krwi do macicy, utrudnia umiejscowienie się w niej komórki jajowej.

  2. Zadbaj o odpowiednią dawkę witaminy E. Niedobór tej witaminy zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn, a u kobiet może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, a nawet do poronień i obumierania płodu. Witamina E to witamina płodności, dlatego warto zadbać, aby w menu znalazły się takie produkty, jak:  oleje roślinne, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (szpinak, sałata), natka pietruszki.

  3. Nabiał i to tłusty nabiał. Badania wykazały, że jedzenie jednej porcji pełnotłustego produktu nabiałowego, w szczególności mleka, zmniejsza ryzyko niepłodności owulacyjnej o 22 proc. Dlatego zaleca się zjadanie codziennie jednej lub dwóch porcji pełnotłustego nabiału (szklanka mleka, 1 opakowanie jogurtu).

  4. Cynk i żelazo. Cynk jest szczególnie ważny w diecie przyszłego tatusia, gdyż znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych. Nawet krótkotrwały niedobór tego mikroelementu zmniejsza poziom testosteronu i objętość męskiego nasienia! Doskonałym źródłem cynku są nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso, mleko i produkty mleczne, a także zbożowe z pełnego przemiału (np. pieczywo razowe, orkiszowe, graham, kasze). Natomiast odpowiednia ilość żelaza dostarczana z posiłkami zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. Niedobór żelaza u kobiet ciężarnych może ograniczać wzrost płodu, a także jest ono konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej i zarodka. Najlepiej przyswajalne żelazo znajdziesz w produktach: wątroba, serce, czerwone mięso czy ryby. A także ważne jest żelazo zawarte w burakach, pietruszce, suszonych morelach, orzechach, roślinach strączkowych.

  5. Pamiętaj o tym, aby jeść również morskie ryby, oleje roślinne i owoce awokado. Nie zapominaj o kwasie foliowym. Zrezygnuj ze słodyczy, fast foodów i alkoholu.

Odpowiednia dieta przygotuje Twoje ciało na ciążę i oto przecież chodzi. Jeśli masz problem z odpowiednim zbilansowaniem składników odżywczych poproś o pomoc dietetyka, lista pod tym linkiem.

M-S-M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *