Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Tymczasem badania wykazują, że zdecydowana większość Polaków znacząco przesala potrawy, tak że w ich przeciętnej diecie znajduje się prawie trzykrotnie większa od zalecanej dawka białego proszku. Pozostaje zatem pytanie w jaki sposób zmniejszyć spożywanie soli, by cieszyć się zdrowiem oraz zachować smak potraw? 

Umiar to podstawa

Z soli nie można całkowicie zrezygnować, ponieważ dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Jednakże spożywanie jej w nadmiarze szkodzi i dlatego nie bez powodu sól nazywana jest niejednokrotnie „białą śmiercią”. Dzienne zapotrzebowanie soli nie powinno przekraczać 5 gram (1 łyżeczka), wliczając w to sól zawartą w produktach wysoko przetworzonych, gotowych do spożycia czy przyprawach. Dlatego też tym ważniejsza staje się świadomość niebezpieczeństw wynikająca z jej przedawkowania. Dietetycy oraz lekarze alarmują, że nagminne nadużywanie soli jest jednym z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze. Ma również inne uboczne skutki. Przesolenie organizmu może być przyczyną osteoporozy, ponieważ nerki wydalając sól z organizmu wypłukują również cenny wapń.  Ponadto nadmiar soli spowalnia metabolizm i zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do otyłości. Świadome oraz racjonalne spożywanie soli jest zatem niezbędne dla naszego zdrowia.

Jak ograniczyć spożycie soli?

Jeżeli chcemy ograniczyć spożycie soli, bez pozbawiania smaku potraw najlepszym sposobem jest znalezienie dla niej odpowiedniej alternatywy. Specjaliści z japońskiej firmy Kikkoman proponują zastąpienie naszej tradycyjnej przyprawy specjałem kuchni dalekiego wschodu. Chodzi mianowicie o naturalnie warzony sos sojowy, produkowany wyłącznie z naturalnych składników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Warto podkreślić, że częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej. Sos sojowy jest idealnym dodatkiem wzbogacającym i uwydatniającym smak: zup, sałat, dressingów,  marynat, dipów oraz potraw smażonych i duszonych. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Dzięki tradycyjnej przyprawie kuchni kraju kwitnącej wiśni zredukujemy zawartość soli w codziennej diecie nie pozbawiając smaku ulubionych potraw. Orientalna nuta sosu pozwoli wydobyć pełnię smaku, troszcząc się jednocześnie o nasze zdrowie. Osobom, dla których szczególnie istotne są aspekty zdrowego żywienia i zawartość soli marka Kikkoman dedykuje sos sojowy ze zredukowaną o 43% zawartością soli.  

Zmniejszenie ilości soli w codziennej diecie może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre choroby. Do redukcji soli z pewnością przyczyni się zastąpienie jej sosem sojowym. Dzięki temu przygotowywane potrawy nie stracą smaku, a my zadbamy o zdrowie swoje oraz swoich bliskich.

 

źródło: PR

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *