Komu grozi osteoporoza i jak się przed nią bronić? Czy odpowiednia dieta wystarczy, a może lepiej wprowadzić suplementy? Jeśli tak, to jakie będą najskuteczniejsze?

Osteoporoza grozi także Tobie!

Osteoporoza to groźna choroba, która potrafi rozwijać się bezobjawowo przez kilkanaście lat. Przez ten czas dochodzi do postępującej utraty wapnia, zmniejsza się mada kostna i zachodzą zmiany w strukturze kości, a co za tym idzie – stają się one podatne na złamania nawet przy niegroźnych, zdawałoby się, upadkach.

Ponieważ na rozwój choroby wpływ ma gospodarka hormonalna, bardziej podatne na tę chorobę są kobiety, zwłaszcza rasy białej i żółtej, u osób starszych o raz tych o wątłej budowie ciała i niskiej wadze. Ponadto wpływ na to ma styl życia i odżywianie się, które potrafi znacząco wpłynąć na utratę masy kostnej. Niestety, zwykle gdy lekarz zacznie diagnozować chorobę jest już za późno, dlatego warto zadbać o siebie już teraz.

Jak walczyć?

Na szczęście nie musimy biernie czekać na pojawienie się choroby. Co pomoże nam jej uniknąć?

Przede wszystkim: dieta bogata w witaminę D oraz wapń. Pełnią one kluczową rolę przy budowie kości, dlatego pamiętaj o nich podczas układania codziennego menu. Jako bardzo dobre źródło wapnia lekarze wskazują nabiał, zielone warzywa oraz sardynki w oleju i pomidorach. Z kolei witaminę D znajdziemy m.in. w zbożach, maśle, żółtym serze oraz żółtkach jajek. Jednak ze względu na szybki tryb życia często nie potrafimy zapewnić sobie odpowiedniej podaży tych składników, dlatego warto jednocześnie sięgnąć po odpowiednie suplementy, jak Osteoxin Ca i Osteoxin D3 (do kupienia na http://biovico.pl/pl/) które zawierają wysokiej jakości wapń pozyskiwany z południowoamerykańskich alg morskich i witaminę D3 w skutecznej postaci cholekalcyferolu. Ważne, by suplementy były pochodzenia naturalnego – są one lepiej przyswajane od ich chemicznych odpowiedników.

Kolejnym krokiem w walce o zdrowe kości jest ograniczenie używek takich jak kawa i czarna herbata, które wypłukują wapń z kości, a także wszelkie napoje gazowane i energy drinki. Oczywiście powinno się także rzucić palenie, które zaburza funkcjonowanie całego organizmu. W codziennej diecie powinniśmy także ograniczyć sól do łyżeczki dziennie oraz mięsa, ze względu na obecność fosforanów utrudniających wchłanianie wapnia. Należy również uważać na szczawiany, obniżające wchłanialność wapnia. Związki te znajdziemy w szczawiu, szpinaku, botwince, rabarbarze oraz winie.

Choć osteoporoza to podstępny i trudny do pokonania przeciwnik, nie jesteśmy w walce z nim bezbronni. Dzięki wprowadzeniu kilku zmian do naszej codziennej diety, odpowiedniej suplementacji i odrobinie ruchu możemy skutecznie zapobiegać rozwojowi tej choroby.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *