Uzdrowisko Wieniec Zdrój – oaza ciszy i spokoju

medyczne24h.plmedyczne24h.pl

Dodaj wpis do katalogu

Idź do katalogu

Regulamin


Uzdrowisko Wieniec Zdrój – oaza ciszy i spokoju

Uzdrowisko Wieniec Zdrój – oaza ciszy i spokoju Strona www

 

W województwie Kujawsko-Pomorskim, zaledwie 6 km od centrum Włocławka znajduje się Uzdrowisko Wieniec Zdrój.


To jeden z trzech kurortów zlokalizowanych w środkowej części Polski. Obok Ciechocinka oraz Inowrocławia stanowi miejsce, gdzie wykonywane są zabiegi lecznicze z wykorzystaniem surowców naturalnych.Początki uzdrowiska Wieniec Zdrój sięgają 1923 r. Kurort powstał dzięki pracom wiertniczo-badawczym na terenie należącym wtedy do barona Leopolda Kronenberga, dzięki którym udało się odkryć ?ródło wody siarczanowej.


Co prawda baron nie wyrażał chęci na wybudowanie dużego ośrodka sanatoryjnego, jednakże zezwolił na korzystanie z leczniczej wody mineralnej swoim znajomym oraz mieszkańcom pobliskich miejscowości. Po I wojnie światowej, major rezerwy Stanisław Smolka zainteresował się odkrytymi wcześniej złożami. Postanowił wybudować duży ośrodek sanatoryjny. W tej właśnie sprawie wystąpił o zgodę do barona Kronenberga. Niestety, spotkał się z negatywną odpowiedzią. Smolka wystąpił do Departamentu Lasów Państwowych, które przyzwoliły na prace badawcze oraz pó?niejszą budowę sanatorium na terenach sąsiadujących z obszarem należącym do barona.


Wkrótce po odkryciu ?ródła wody siarczanowo-chlorowo-sodowej (które zlokalizowano w maju 1922 roku na głębokości 116 m) oraz bogatych złóż borowiny, zawiązano formalną spółkę oraz wydzierżawiono 7 ha lasów należących do Departamentu Lasów Państwowych. W prowizorycznym baraku zainstalowano na początku 6 wanien. Wraz z napływem pacjentów uzdrowisko zaczęło się rozwijać.

Najnowsze informacje, artykuły.

W roli głównej – olej z orzechów włoskich i olej z awokado

2017-11-20

W roli głównej – olej z orzechów włoskich i olej z awokado

Tłuszcze roślinne stanowią jeden z bardzo istotnych elementów zbilansowanej diety człowieka. Jednak niektóre, jak olej z orzechów włoskich czy olej z awokado, stanowią wyjątkowo cenne źródło tłuszczów nienasyconych, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. O specyfice tych dwóch drogocennych olejów opowiada dr n. med. Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”. wiecej...

Produkt szyty na miarę. Jak wybrać najlepszą polisę dla placówki medycznej.

2017-11-20

Produkt szyty na miarę. Jak wybrać najlepszą polisę dla placówki medycznej.

Na co zwracać uwagę przy wyborze odpowiedniego ubezpieczenia dla placówki medycznej? Jakie pytania zadać? Szukając polisy warto sięgnąć po taką, która będzie dostosowana do indywidualnych potrzeb naszej firmy. Dobrym przykładem jest tu ubezpieczenie INTER Partner od firmy INTER, które pozwala dopasować poziom ochrony do naszych wymogów, a dzięki konstrukcji modułowej daje możliwość wyboru pomiędzy rozwiązaniem pakietowym a zakupem wybranych ryzyk. Co jeszcze należy wiedzieć decydując się na ubezpieczenie? Oto kilka wskazówek. wiecej...

LUCAS - bezcenny pomocnik w ratowaniu życia Bezpieczne Podkarpacie

2015-12-11

LUCAS - bezcenny pomocnik w ratowaniu życia  Bezpieczne Podkarpacie

Zespół Ratownictwa Medycznego z Kolbuszowej w województwie podkarpackim otrzymał kolejne specjalistyczne urządzenie do mechanicznej kompresji klatki piersiowej – LUCAS2. Sprzęt zaliczany do najnowocześniejszych dostępnych obecnie na rynku, będzie pomagał ratownikom w karetce podstawowej. wiecej...

Widoczni i szanowani – wizerunek Lekarzy w sieci

2015-11-30

Widoczni i szanowani – wizerunek Lekarzy w sieci

Spojrzenie na rynek usług medycznych ulega zmianie, i to zarówno od strony placówek medycznych jak i pacjentów. Polska poprzez dość szybki wzrost gospodarczy staje się krajem obywateli coraz bardziej zamożnych, których oczekiwania w stosunku do usług medycznych wciąż rosną. Reforma Służby Zdrowia wprowadziła podział placówek medycznych, pozostawiając istniejące - publiczne i wprowadzając nowe - niepubliczne.Taka sytuacja wymusiła konieczność odmiennego sposobu podejścia do kształtowania wizerunku lekarzy jak i samych jednostek zdrowotnych. wiecej...

Dieta seniora, czyli o co należy zadbać w żywieniu osób starszych

2015-11-09

 	 Dieta seniora, czyli o co należy zadbać w żywieniu osób starszych

Cechą charakterystyczną współczesnego stanu demograficznego Europy jest fakt, iż społeczeństwa się starzeją. Oznacza to w prostym przełożeniu, że obecnie rodzi się zbyt mało dzieci, a jednocześnie wydłuża się długość życia ludzi. W kontrze do tych danych stoją inne, mniej optymistyczne. Bowiem z badań przeprowadzonych na osobach starszych w wieku 65-79 lat wynika, że aż 42% osób ma nadwagę, z czego 33% stanowi otyłość. Z drugiej zaś strony istnieje ogromny odsetek seniorów charakteryzujący się dość znacznym niedożywieniem białkowo-energetycznym. W związku z wciąż zwiększającą się liczbą osób w starszym wieku, kwestie żywieniowe i zdrowotne stają się jeszcze bardziej istotne. Warto zaznaczyć, iż jak już udowodniono dietoprofilaktyka i dietoterapia niektórych schorzeń wydłuża liczbę w zdrowiu, a także wspomaga i znacznie skraca czas leczenia. Zwrócenie się w stronę żywienia osób starszych jest aspektem istotnym, by uniknąć chorób, a także jak najdłużej utrzymać dobrą kondycję. wiecej...

Informacje medyczne