W roli g³ównej – olej z orzechów w³oskich i olej z awokado

medyczne24h.plmedyczne24h.pl

Dodaj wpis do katalogu

Id¼ do katalogu

Regulamin


W roli g³ównej – olej z orzechów w³oskich i olej z awokado

2017-11-20

T³uszcze ro¶linne stanowi± jeden z bardzo istotnych elementów zbilansowanej diety cz³owieka. Jednak niektóre, jak olej z orzechów w³oskich czy olej z awokado, stanowi± wyj±tkowo cenne ¼ród³o t³uszczów nienasyconych, niezbêdnych dla w³a¶ciwego funkcjonowania naszego organizmu. O specyfice tych dwóch drogocennych olejów opowiada dr n. med. Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie ¯ywno¶ci i ¯ywienia, ekspert programu „Zdrowe t³uszcze”.

„W celu utrzymania prawid³owego stê¿enia cholesterolu we krwi, powinni¶my przede wszystkim pamiêtaæ o tym, by t³uszcze nasycone w diecie zastêpowaæ t³uszczami nienasyconymi, których ¼ród³em s± oleje ro¶linne oraz margaryny miêkkie. Dlatego zalecane s± w³a¶nie te produkty w naszej codziennej diecie. T³uszcze nasycone, które wystêpuj± g³ównie w produktach pochodzenia zwierzêcego, powinni¶my na co dzieñ ograniczaæ. Dlaczego? Gdy¿ spo¿ywanie ich w nadmiarze prowadziæ mo¿e do wzrostu stê¿enia tzw. „z³ego” cholesterolu LDL we krwi, który jest istotnym czynnikiem rozwoju mia¿d¿ycy, a tak¿e innych chorób uk³adu kr±¿enia. Potwierdzaj± to m.in. wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Pokazuj± one, ¿e wystêpuj±ce w ¿ywno¶ci kwasy t³uszczowe nasycone zwiêkszaj± ryzyko rozwoju choroby wieñcowej serca” – mówi dr Lucyna Pachocka.


Skarb jesieni - olej z orzechów w³oskich

„W¶ród ró¿nego rodzaju olejów ro¶linnych na szczególn± uwagê zas³uguje z pewno¶ci± olej z orzechów w³oskich, bêd±cy wyj±tkowo cennym ¼ród³em niezbêdnych nienasyconych kwasów t³uszczowych, przede wszystkim Omega-6, ale tak¿e Omega-3 i Omega-9. Po oleju lnianym i rzepakowym odznacza siê on najkorzystniejszym stosunkiem kwasów Omega-3 do Omega-6” – mówi dr Pachocka.

Otrzymany z orzechów w³oskich olej charakteryzuje siê charakterystycznym orzechowym smakiem, jasno¿ó³tym kolorem i wyj±tkowym aromatem. Szczególnie chêtnie wykorzystuj± go w swojej kuchni Francuzi, popularno¶ci± cieszy siê tak¿e w Australii i Nowej Zelandii. Powinien byæ spo¿ywany na zimno, gdy¿ pod wp³ywem wysokiej temperatury dochodzi do rozerwania nienasyconych wi±zañ, powstawania nadtlenków, które niekorzystnie wp³ywaj± na organizm cz³owieka. Warto te¿ pamiêtaæ, ¿e jego przydatno¶æ do spo¿ycia szybko mija. Olej z orzechów w³oskich doskonale sprawdza siê jako dodatek do sa³atek, surówek, dressingów i deserów.


Moc tropików - olej z awokado

„Polacy coraz chêtniej siêgaj± po awokado, co cieszy, gdy¿ jest ono bardzo warto¶ciowym ¼ród³em nienasyconych kwasów t³uszczowych, w szczególno¶ci Omega-9 oraz Omega-6. Awokado jest tak¿e ¼ród³em witamin, m. in. A, C, E oraz witamin z grupy B - niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Stanowi ¼ród³o potasu, który odpowiada za prawid³ow± pracê miê¶ni i uk³adu nerwowego oraz wp³ywa na utrzymanie prawid³owego ci¶nienia krwi. Jest te¿ ¼ród³em wapnia i fosforu, dlatego te¿ chroni m³ode organizmy przed próchnic± i krzywic±, a starsze - przed osteoporoz±. Powsta³y na bazie awokado olej wp³ywa korzystnie m. in. na uk³ad sercowo-naczyniowy czy zmniejszenie stê¿enia cholesterolu we krwi” – podkre¶la ekspert programu „Zdrowe t³uszcze”.

Olej z awokado t³oczy siê z mi±¿szu owocu. Nierafinowany charakteryzuje siê ciemnozielonym kolorem i lekko orzechowym smakiem. By zachowaæ jego wszechstronne w³a¶ciwo¶ci nie powinni¶my go jednak poddawaæ obróbce termicznej. Olej z awokado sprawdza siê jako baza do przygotowania miêsnych czy rybnych marynat, a tak¿e jako produkt do sa³atek czy dodatek do pieczywa. W wersji rafinowanej olej z awokado ma ja¶niejsz± barwê, a ze wzglêdu na wysoki punkt dymienia mo¿e byæ wykorzystywany do sma¿enia na nim potraw.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Materia³ powsta³ w ramach zasobów merytorycznych programu edukacyjnego „Zdrowe t³uszcze”.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj do:   Dodaj do gwar   Dodaj do linkr   Dodaj do del.icio.us   Dodaj do wykop

³uszcze ro¶linne olej z orzechów w³oskich olej z awokado

Zobacz tak¿e...