Sól – nasz sprzymierzeniec czy cichy zabójca?

Człowiek żyjący w naszych czasach na co dzień spotyka się z solą. Artykuły spożywcze są nią aż przeładowane. Sól nam smakuje, ponieważ potrafi nadać potrawom specyficzny smak, niemożliwy do uzyskania bez jej użycia. Mówi się powszechnie, że dopiero „sól wydobywa z jedzenia to, co najlepsze”, dlatego kucharze czy panie domu tak często po nią sięgają. Warto jednak się zastanowić, czy użycie tej przyprawy nie pozostaje bez skutków i konsekwencji dla naszego organizmu. Należy to przemyśleć, szczególnie gdy jest się karmiącą matką lub gdy przygotowuje się posiłki dla całej rodziny.

Jakie są zalety używania soli?

Sól jako minerał jest wręcz niezbędna dla naszego organizmu, zapewnia mu prawidłowe funkcjonowanie dostarczając wielu właściwych składników.
Można wykorzystać ją również jako naturalny peeling, na przykład mieszając ją z nawilżającym kremem, by za jej pomocą pozbyć się martwego naskórka i pobudzić ciało do produkcji nowego.

Co takiego złego robi sól z naszym organizmem?

Sól, jaką stosujemy na co dzień w swoich kuchniach to nic innego jak chlorek sodu. O ile niewielka ilość chlorku sodu nie jest w stanie wyrządzić dużej krzywdy w naszym organizmie, tak nadmiar sodu potrafi być bardzo niebezpieczny. Do negatywnych skutków spożywania soli w nadmiarze należy na przykład zatrzymanie wody w organizmie – następuje „zapychanie” żył, co w skutku prowadzi do dużego nadciśnienia. Ponadto osobom solącym nadmiernie jedzenie grozi: kamica nerkowa, udar mózgu, zawał serca, rak żołądka, osteoporoza, otyłość, nieprawidłowe działanie płuc, co z kolei pociąga za sobą zagrożenie astmą czy zapaleniem oskrzeli.
Dzienna dawka spożycia soli wynosi  pięć gram. Statystyczny Polak zaś spożywa jej aż jedenaście gram! Warto też pamiętać, że sól zawiera się w produktach spożywczych, które jemy na co dzień. Sól dostarczamy więc naszemu organizmowi czasami nieświadomie.

Jak zminimalizować sól w naszej diecie?

Dieta, którą raczymy się całymi latami jest wysoko solna, dlatego warto ją zmodyfikować. Wystarczy uświadomić sobie jej szkodliwość i wyciągnąć wnioski. Gotujmy na parze, bez użycia soli. Nie dosalajmy potraw na naszych talerzach. Zastąpmy sól ziołami Postarajmy się również zrobić sobie dwudniowy solny odwyk – zmniejszy on występujący niedosyt smaku soli.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *