Cukrzyca – życie z wyrokiem?

Cukrzyca – życie z wyrokiem?

 

Amerykańscy naukowcy odkryli niedawno, że delfiny podczas nocnego wypoczynku wprowadzają się w stan przypominający cukrzycę typu 2. Symptomy insulinoodporności w ich przypadku kończą się jednak zaraz po przebudzeniu i przyjęciu pierwszego posiłku, ludzie zaś muszą zmagać się z nimi przez całe życie.

Cukrzyca -choroba cywilizacyjna?

Cukrzyca jest niebezpieczną chorobą przewlekłą, która obniża jakość i skraca długość życia wielu mieszkańców naszego globu, bez względu na wiek, płeć czy kolor skóry. Ilość zachorowań na cukrzycę rośnie w zastraszającym tempie, dlatego współcześnie określa się ją mianem choroby cywilizacyjnej. Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia w 2030 roku liczba diabetyków wyniesie aż 380 milionów, czyli o ponad 120 mln więcej niż obecnie. W Polsce aktualnie na cukrzycę cierpieć może nawet 2,5 mln osób po 30 roku życia, stale wzrasta też odsetek dotkniętych chorobą dzieci i młodzieży.

Przyczyny i skutki cukrzycy

Istotą cukrzycy jest przewlekłe zaburzenie przemiany materii spowodowane niedoborem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Prowadzi to do hiperglikemii (nadmiar cukru we krwi) i glukozurii (obecność cukru w moczu), a w konsekwencji do zaburzenia i uszkodzenia funkcji wielu narządów m.in.: oczu, nerek czy serca. Nieodzowny jest związek cukrzycy z nadmiernym przyrostem wagi – statystyki podają, że ok. 90-95% przypadków cukrzycy typu 2 występuje wśród ludzi z nadwagą i otyłością. Cukrzycy nie da się wyleczyć, ale można w znacznym stopniu opóźnić wystąpienie jej powikłań. Kluczowa jest jednak rola pacjenta, który powinien ściśle współpracować z zespołem lekarzy i specjalistów, a także monitorować poziom cukru we krwi oraz dbać o odpowiednią dietę i regularny wysiłek fizyczny. Zaniedbania w tych kwestiach mogą prowadzić do gwałtownych skoków cukru i skutkować zagrażającą życiu śpiączką cukrzycową.

Jak żyć z cukrzycą?

Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem – przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem: Trzy lata temu stwierdzono u mnie cukrzycę typu 2. Byłam przerażona, ale dzięki poradom lekarza i dietetyka nauczyłam się żyć z cukrzycą. Zdrowo się odżywiam, dużo spaceruję i cukier nie skacze – mówi pani Joanna z Krakowa.

Nie od dziś wiadomo również, że istnieje stały związek pomiędzy kondycją zdrowotną a tym, co mamy na talerzu. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie i profilaktykę cukrzycy typu 1. Stałym elementem jadłospisu diabetyków powinny być produkty bogate w błonnik, który nie tylko jest doskonałym wypełniaczem żołądka, wywołującym uczucie sytości, ale też zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego oraz zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi. Błonnik zawierają m.in. kasza gryczana, ciemne pieczywo, płatki owsiane i surowe warzywa. Należy spożywać stałą ilość węglowodanów w poszczególnych posiłkach, a także ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce – w zamian stosować można oleje i margaryny roślinne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru. Korzystne działanie mają też bogate w tłuszcze nienasycone ryby i oliwa z oliwek. Nie powinno się jeść zbyt dużej ilości owoców i pić soków – nawet tych z adnotacją „bez cukru”, gdyż zwykle powstają ze słodkich owoców, więc zawierają szkodliwą dla diabetyków fruktozę. Szczególnie ryzykowne jest podjadanie bananów i winogron, gdyż momentalnie zwiększają one poziom glukozy. Z jadłospisu powinno się wyeliminować wszelkie smażone potrawy, na rzecz dań przygotowywanych np. na parze. Niewskazane są też tzw. słodycze dla diabetyków, które zawierają z reguły dużo tłuszczu i sztuczne substancje niezdrowe dla naszego ustroju.

Warto za to rozważyć uzupełnianie niedoboru poszczególnych składników odżywczych za pomocą suplementów diety, które dostarczają je w skondensowanej formie. Nie jest tajemnicą, że perfekcyjna dieta jest niezwykle trudna do zrealizowania: żyjemy szybko, stołujemy się często poza domem i zwyczajnie brakuje nam czasu na szczegółowe analizowanie pokarmów. Suplementy diety oczywiście nie zastąpią standardowego leczenia cukrzycy ani zdrowego odżywiania, mogą natomiast skutecznie uzupełniać dietę w substancje obniżające poziom cukru we krwi oraz łagodzące skutki choroby. –Stosowny preparat powinien zawierać składniki, które redukują przyswajanie cukrów i skrobi z pożywienia, wspomagają trawienie oraz obniżają poziom cholesterolu. –mówi Maciej Michalak, przedstawiciel firmy Farmapol –Duże znaczenie odgrywa chrom, który prawdopodobnie zwiększa skuteczność insuliny. Ponadto dieta diabetyków powinna być wzbogacona o błonnik lub inny wypełniacz (np. inulinę, która m.in. zapobiega hiperglikemii) oraz zestaw witamin. Idealnie dobrany suplement diety może być asem w rękawie każdego diabetyka i wspierać jego codzienne zmagania z chorobą.

Oprócz prawidłowego żywienia nie należy też zapominać o wadze aktywności fizycznej i dostarczać organizmowi codzienną porcję ruchu. Praktycznie każdy rodzaj sportu, który sprawia nam przyjemność jest polecany, pod warunkiem, że cukrzyca jest wyrównana i nie wystąpiły jej powikłania. Oczywiście trzeba zachować pewne środki ostrożności -monitorować stężenie glukozy przed i po wysiłku, a nowe formy aktywności konsultować z lekarzem prowadzącym. Rozsądnie zaplanowana aktywność fizyczna jest jednak nieodzowną częścią terapii cukrzycy, a nawet nie przeszkadza w zawodowym uprawianiu sportu. Cukrzyca jest co prawda chorobą nieuleczalną, ale nie musi wcale przykuwać nas do łóżka.

 

Konsultacja: Maciej Michalak przedstawiciel firmy Farmapol, producenta preparatu Topinulin Diabetes.

źródło: PR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *